Show content!








Elemente de bază în Aikido!
Elemente de bază în Aikido
  

>> Elementele sunt componente ale procedeelor;
procedeele sunt componente ale principiilor;
principiile sunt componente ale Aikido-ului;
Aikido este o componentă a perfecţiunii umane;
întoarcete mereu la izvoare;
nu confunda metoda cu scopul.


      Ma-ai(distanţa optimă)
      În Aikido distanţa de acţiune optimă dintre Uke şi Nage se numeşte Ma-ai. Această distanţă este acea la care cercurile de acţiune a celor doi parteneri sunt tabgente. Dacă această distanţă este mai mare, Nage nu este în pericol, iar dacă este mai mică, atunci Nage are două posibilităţi: sau să înainteze(Irimi), sau să refacă distanţa fie printr-o retragere(Ashi-sabaki) fie printr-o evitare cu răsucire(Tai-sabaki, Tenhan-ashi).

     Za şi Agura(Poziţia de repaus)
     Pe saltea se stă fie în picioare, fie în genunchi(Za), poziţia uzuală pe saltea(Tatami) fie aşezat într-o opziţie de relaxare(Agura). În oricare din aceste poziţii, coloana trebuie să fie dreaptă.Această poziţie are următoarele avantaje:
  - este o poziţie intermediară între poziţia în picioare şi cea şezând, permiţând astfel trecerea uşoară de la una la alta     - masarea membrelor inferioare, îmbunătăţind circulaţia sângelui 

     Kamae(Poziţia de gardă)
     Corpul trebuie ţinut vertical şi destins, între tălpi să fie o distanţă aproximativ de 1,5 ori lungimea tălpii, talpa piciorului din faţă îndreptată cu degetele înspre partener, iar talpa piciorului din spate va face un unghi de 90 de grade cu cea din faţă astfel ca prin mijlocul ei să trecă axa tălpii din faţă. Genunchii uşor îndoiţI însă inegal astfel ca greutatea corpului să fie cam 60-70% pe piciorul din faţă. Faţa este orientată spre partener iar braţele se ţin ridicate de obicei la nivelul pieptului(Chudan), cu coatele lipite de coaste, mâna corespunzătoare piciorului din faţă fiind mai întinsă, iar cealaltă va ste cu palma în dreptul cotului primei mâini.  

      Sabaki(Deplasări)
      De obicei cel care atacă trebuie să se deplaseze până să ajungă la un contact fizic direct cu partenerul. În această fază, cel care se apără poate întâmpina atacul cu un contraatac(Irimi) sau să execute o mişcare de preluare(Tenkan) prin care poate ajunge într-o poziţie favorabilă sau poate reface distanţa protectoare. 

      Ukemi(Căderi)
      Prin căderi, în Aikido se urmăreşte siguranţa celui care cade şi revenirea lui într-o poziţie bună pentru continuarea luptei. Există două forme de frânare a mişcării: încet(pe o cursă lungă) sau repede(pe o cursă scurtă):
  a) cu amortizare prin rostogolire înainte(Mae-Ukemi) sau înapoi(Ushiro-Ukemi) – căderi moi, elastice
  b) cu amortizare prin lovire sau cădere liberă înainte şi lateral(Yoko-Ukemi)  – căderi dure, tari, identice cu cele folosite în Judo. În acest caz  se urmăreşte repartizarea energiei de ciocnire pe o suprafaţă cât mai mare.