Show content!
Ce este Hara(Seika-no-itten)?
Ce este Hara(Seika-no-itten)?>> Cina vrea să conducă pe alţii,
trebuie mai întâi să-şi găsească
Centrul, să se stăpânească pe
sine !

   În Aikido, prin Centru se înţelege o stare obiectivă de echilibru  natural  între minte şi corp, repaus şi mişcare, tare şi moale, concentraţie  şi relaxare,  plin şi gol (Yin şi Yang). Tot prin Centru se înţelege  poziţia care trebuie  să o ocupe centrul de greutate al corpului (Hara), aflat mereu în echilibru  stabil precum şi distanţa optimă până la adversar (Ma-ai), care permite folosirea  eficientă a respiraţiei (Kokyu).
    Centrul corpului omenesc, situat în zona abdomenului la aproximativ  două  degete sub ombilic este considerat în multe discipline izvorul  senzaţiilor  sau chiar izvorul energiei vitale. Acest punct este la fel de  important şi  în practica  Aikido.
    În Aikido, prin concentrere şi exerciţiu trebuie să se ajungă pînă  acolo  încât mişcarea corpului să se identifice cu mişcarea Centrului  însuşi, căpătându-se  senzaţia de “nemişcare în timpul  mişcării”.
    Păstrarea “Centrului” în echilibru implică o permanentă  reacţiune  faţă de forţele interne şi externe schimbătoare.
Punctul respectiv  (Seika-no-itten)  nu este marcat în nici un fel deci nu poate fi aflat  decât intuitiv, nu raţional  sau teoretic. Posibilitatea de a reacţiona  intuitiv nu poate fi căpătată decât prin experienţă bazată pe multă  sudoare la antrenamente.
    Manifesterea eficientă a forţei proprii (Kokyu) şi preluarea fără urmări   a forţelor exterioare este posibilă numai dacă Aikidoka are Centrul stabil.   Aceasta se realizează prin antrenarea corpului în condiţii variate  şi din  ce în ce mai dificile până ce reglarea rapidă a stabilităţii  Centrului intră  în subconştient. Numai aşa se poate ajunge la păstrarea  echilibrului în orice  împrejurare.