Show content!
O mică introducere!
O mică introducere
         

     O-Sensei Morihei Ueshiba (1883-1969) s-a născut la Tanabe, un sat la sud de Osaka, dintr-o familie de ţărani   samurai-liberi.A fost educat în spiritul budismului şi după regulile Bushido (Calea războinicului). Însuşirea Bushido-ului  presupunea şi învăţarea unei Arte Marţiale (Bu-Jutsu) deci şi calităţile cavalerului medieval: onoarea, cinstea,    patriotismul, curajul, bunătatea, dezinteresul materil...
     Tatăl său a început să-l înveţe de la 10 ani Aiai  Riyu – o metodă  de luptă cu mâna, continuând cu elemente  de Tai-jutsu şi de Kendo. Familia  a considerat că trebuie să înveţe  o meserie mai uşoară şi astfel, la 15 ani  a fost trimis la Tokyo ca  să devină vânzător. Viaţa grea din Japonia l-a determinat însă să se  apuce cu hotărâre de arte marţiale astfel că la 18 ani începe să studieze  Ju-Jutsu.
     După câţiva ani, când se întoarce acasă, află că tatăl său murise.  La mormântul  acestuia jură să descopere cu orice preţ secretul Budo-ului.  Însă, cu timpul,  prieteni se îngrijorau şi se temeau că se va prăpădi  pentru că antrenamentele,  meditaţia şi rugăciunile erau tot mai intense şi se ţineau lanţ. În 1919 se mută cu familia la Ayabe, iar în 1922 obţine diploma de maestru al şcolii  Shinkage de Ju-Jutsu şi în 1924 se ocupă de studierea luptei cu suliţa. Era  clar că se îndrepta cu paşi repezi spre crearea mişcărilor de Aikido.
     Într-o zi din primăvara anului 1925 are loc un duel cu săbii de lemn  între   Morihei şi un ofiţer de marină, profesor de scrimă. Într-un  târzui, ofiţerul,   obosit, renunţă fără să-i fi atins nici măcar o dată pe O-Sensei. După duel,   O-Sensei povestea că simtise dinainte fiecare miţcare  a adversarului său.
     Mai târziu, în memoriile sale, Morihei spunea: “Antrenameltul  Budo   înseamnă să primeşti iubirea Universului, vare se poartă corect  cu toate  ce-l alcătuiesc, s-o asimilezi şi s-o foloseşti în sufletul  şi corpul tău.”   Această revelaţie a marcat întreaga viaţă a  Maestrului. Din acest moment  şi până la moarte, O-Sensei Morihei Ueshiba  s-a consacrat cu toată forţa fiinţei sale asupra dezvoltării tehnicilor de  Aikido în sensul armonizării lor cu învăţătura sa morală.