Show content!
Câteva sfaturi pentru elevi!
Câteva sfaturi pentru elevi
         

       În primul rând un elev trebuie să ştie că Aikido nu este pur şi simplu un sport ci o Artă Marţială ce nu se învaţă peste noapte ci necesită un studiu individual intens şi sincer precum şi multă răbdare. Un Aikidoka trebuie să fie modest şi cumpătat, numai aşa poate să obţină ceva. La sală nu trebuie să alergaţi după procedee noi şi spectaculoase,  căci după multă muncă şi mult exerciţiu, procedeele complicate vin de la sine.
       În plus, trebuie menţionat că Aikido este practic un mod de viaţă şi că un Aikidoka nu trebuie să trăiască în modul Aikido numai la sală ci studiul spiritual se continuă şi acasă. Oriunde ne-am  afla trebuie să trăim şi să gândim în modul Aikido şi niciodată nu trebuie să căutăm să imităm. Elevul trebuie să fie atent la procedeul pe care i-l arată îndrumătorul de la sală şi apoi nu trebuie să încerce să-l imite ci să incerce să simtă el singur procedeul, să îl adapteze, să-l “personalizeze”. Fiecare trebuie să înţeleagă că la sală se arată calea(Do-ul), cale pe care trebuie sa o găsească apoi fiecare în parte şi să o înţeleagă. Apoi, cu timpul, trebuie  să înceapă să lucreze cu forţa interioară(Ki-ul) şi abia mai târziu reuşeşte  să găsească armonia, echilibrul, unitatea(Ai-ul).
       Când a ajuns în acest punct al studiului şi dezvoltării sale spirituale,  Aikidoka reuşeşte să îmbine cele trei elemente: Ai, Ki, şi Do într-un întreg  şi anume în ceea ce înseamnă Aikido-ul.